Gå direkt till textinnehållet

Demokratihot när läsarna luras av ”oberoende journalister”

Att vara oberoende journalist/nyhetsreporter kräver en oberoendehet. I Åsa Lindeborgs artikel "Här kommer Svensson" diskuteras den bristande trovärdigheten för en av Sveriges kändaste journalister Niklas Svensson.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Niklas Svensson bevakar politiken som nyhetsreporter för tidningen Expressen. Han intervjuar alla politiker i Sveriges regering och riksdag för Expressen. Nyhetsförmedlingen som han gör ska enligt Expressen vara oberoende och ej opinionsbildande. Det vill säga Niklas Svensson arbetar som nyhetsreporter och ingen ledarskribent. Trots det har Svensson, enligt Andrev Walden, kulturskribent på Aftonbladet, under den tiden 15 juli till 15 augusti delat totalt 15 opinionsbildande texter på sin officiella Twitter. 13 direkt från höger och två från oberoende kritiker mot PK-klimatet, skriver Andrev Valden.

Kritiken från Åsa Lindeborg på Aftonbladet mot att Svensson som "oberoende politisk nyhetsreporter" på Expressen opinionsbildar på Twitter kallar chefredaktören Thomas Mattsson för "En subjektiv text med tydlig vänsterpolitisk agenda" i tidningen Journalisten.

Problemet är dock att Svenssons opinionstwittrande inte är subjektivt utan fakta och finns att beskåda på hans Twitter.

Expressen har alltså just nu i skrivande stund nyhetsreportrar som ej är oberoende i sin bevakning.

Pressetiken där journalister ska vara oberoende finns med i de etiska riktlinjerna.

I pressens publicitetsregler står:

Massmediernas roll i samhället och allmänhetens förtroende för dessa medier kräver korrekt och allsidig nyhetsförmedling.

Pressens yrkesregler bevakas av Journalistförbundets etiska nämnd där man även hittar:

Använd inte din ställning som journalist eller presskortet till att utöva påtryckningar för egen eller andras vinning eller till att skaffa privata förmåner.

Och:

Var försiktig med att återge uttalanden och annat material som icke-offentliga personer har publicerat i sociala medier.

Dessa pressetiska regler kan aldrig förhandlas bort eller beskrivas som subjektiva. De finns där för att bevaka demokratins grundstenar och ska följas av alla nyhetsreportrar som verkar på landets mediehus.

Den första statsmakten är regeringen, den andra är riksdagen och den tredje är massmedier i Sverige som oberoende ska bevaka och granska de båda.

Om då journalister som ska verka oberoende börjar ta sig friheten att börja agera opinionsbildande ledarskribenter, och driva egen agenda – med opinionsbildande ensidigt material i sociala medier riskerar den oberoende granskningen av politiker att suddas ut.

Därför är det så extremt viktigt att alla journalister på landets etablerade tidningar följer dom pressetiska reglerna och värnar om demokratin.

Om det inte görs kommer förtroendet mot den oberoende journalistiken bli vingklippt och i slutändan leder det till ett hot mot vår demokrati.

Som medborgare har vi rätt att få våra nyheter av oberoende politiska reportrar som är just oberoende. Vi ska kunna lita på att reportern inte har en egen agenda och samtidigt kunna känna oss trygga med det. Brister medierna med att sätta nyhetsreportrar som ej är oberoende utan har en egen agenda så blir läsarna och demokratin de stora förlorarna.

På alla etablerad medier i Sverige är det ytterst chefredaktören på respektive tidning som ansvarar för att deras nyhetsreportrar agerar just oberoende.

På Sveriges Television finns regler och riktlinjer för hur en nyhetsreporter ska sköta sig i sociala medier. Objektiviteten hos nyhetsreportrarna bevakas noggrant av ansvarig utgivare på SVT.

Alla större mediehus i Sverige bör nu slå vakt om de pressetikens grundreglerna för hur en oberoende journalist ska verka, och börja följa de pressetiska reglerna för det.

Annars riskerar den oberoende nyhetsförmedlingen att urholkas vilket skulle leda till ett hot mot vår demokrati.

Eller vad säger du Thomas Mattsson på Expressen?

                                                            Daniel Nilsson-Padilla
                                                            författare och krönikör

 

Svar:

Detta påstående är fel: "Expressen har alltså just nu i skrivande stund nyhetsreportrar som ej är oberoende i sin bevakning." 

Givet denna korrigering av ett antagande om Expressen, faller också hela resonemanget i debattartikeln. 

Vad nuvarande eller tidigare Aftonbladet-medarbetare anser om sin konkurrent avstår jag från att kommentera. 

                                                                     Thomas Mattsson
                                                                     chefredaktör för Expressen

Svar:

Ett oseriöst svar av Thomas Mattsson
Jag tar upp viktiga grundläggande frågor i debatt gällande nyhetsreportrars oberoende i journalistiken.
Expressens "oberoende" politiska nyhetsreporters opinionstwittrande finns att skåda för alla på Twitter. Ändå så väljer Thomas Mattsson att ge ett ickesvar. Han fixerar sig vid en formulering i min artikel och använder den som förevändning för att inte svara på någonting alls.
Det är speciellt anmärkningsvärt att Thomas Mattsson gör detta när hans journalist och "oberoende" politiska reporter under den 15/7-15/8 delat totalt 15 opinionsbildande texter på sin officiella Twitter. 13 direkt från höger och 2 från oberoende kritiker mot PK-klimatet.
Thomas Mattsson pratar ofta om tidningens historia.  Men någon lärdom verkar han inte dra.
Det finns inte så mycket mera att säga. Men jag trodde på en mer seriös debatt om journalistikens värdegrund med en chefredaktör på en av Sveriges största tidningar. Men det enda svaret jag fick var tomma härskartekniker. Och ett svar värdigt en politiker under press.

                                                                                     Daniel Nilsson-Padilla
                                                                                     
Författare och krönikör

Fler avsnitt