Gå direkt till textinnehållet

Årets Bild bör byta ut juryn

Årets Bild visar en etanolfabrik i Brasilien. Scenariot liknar ett brinnande oljeinferno i Kuwait under Gulfkriget.I juryns motivering står följande: ”I en skakande bildruta slår fotografen hål på tron att etanol ska kunna frälsa oss från oljeberoendet och samtidigt ge oss en grönare och renare värld.”

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Johan Lemberg, År­ets Bilds pressansvarige, upprepar med anledning av priset den gamla osanningen från reportaget i Svenska Dagbladet i december förra året – att fabriken eldas med kol. Ja det ser ju ut så. Och det gick juryn på.

Till skillnad från bensin- och dieseltillverkning, som enbart sker med fossil energi, eldas de brasilianska etanolfabrikerna med sockerrörsrester.

Fotografen Karl Melander avsvär sig allt ansvar för att ”kol” kom med i texten. Han avvisar också misstankarna om att bilden manipulerats och gjorts sotigare än verkligheten. Den är tagen i gryningen, säger han.

Annons Annons

Det genereras stora mängder vattenånga och sot vid etanoltillverkning ur sockerrör. Här finns uppenbarligen en hel del att miljöförbättra. Sotpartiklar är inte bra att inandas. Det är inte bra att inhalera för mycket rök från svensk björkved heller. Men gaserna är ändå klimatneutrala.

Okunnighet vilseleder. Jag har också i andra sammanhang noterat hur bilder med skorstenar som bolmar vattenånga fått illustrera luftföroreningar.

Dagens journalister älskar antiteser. Jovisst är skönt att kunna punktera myter. Det är bra att etanolens negativa konsekvenser belyses; som att den i vissa fall konkurrerar med marken om livsmedel och höjer priset på majs. Eller, som i Karl Melanders reportage, visar hur arbetarna på sockerrörsfälten jobbar under hälsovådliga förhållanden. Däri ligger värdet i hans bildreportage.

Baserat på uppgifter från Naturvårdsverket och Gröna Bilister spyr man ut drygt 3,5 gånger mer fossil koldioxid per mil om man kör med bensin jämfört med etanolbränslet E85.

Att framställa etanol ur sockerrör är det mest effektiva sättet. Den etanol som säljs i Sverige kommer från Brasilien och från massafabrikers svartlutsrester samt från spannmål i lantmännens fabrik i Norrköping.

Etanol kräver nog för stor del av odlingsmark för att räcka till all världens bilar. Men den kan bli en viktig del för att göra oss kvitt oljeberoendet.
Synd att den sotsvarta bilden blev utsedd till Årets bild av en jury som saknade kritiskt granskande nerv.

Fler avsnitt
Fler videos