Gå direkt till textinnehållet

Mediebevakningstjänst servar riksdagsledamöterna

Riksdagsbibliotekets främsta uppdrag är att förse riksdagen med goda beslutsunderlag, bland annat genom att se till att ledamöter och medarbetare i riksdagen har tillgång till relevant information inom olika områden, däribland arbetslivsområdet, på det sätt de föredrar.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Riksdagsbibliotekets samlingar byggs upp utifrån riksdagens behov inom utskottens alla ämnesområden. Det är också viktigt att ledamöter och medarbetare kan ta del av informationen när, hur och var de vill. Därför finns en mediebevakningtjänst som ledamöter och medarbetare når via datorn och mobilen. Tjänsten innehåller nyhetsmaterial från tusentals medier varav ett 80-tal tidskrifter inom arbetslivsområdet utgivna av fack- och arbetsgivarorganisationer. Dessutom finns på intranätet en specialutvecklad omvärldsbevakningsservice med nyhetsmaterial från politiska partier, myndigheter, organisationer och forskningsvärlden.

Under 2010 och 2011 har biblioteket gjort användarundersökningar som visat att ett antal tidskrifter, däribland ett par fackliga, inte har rörts från sin hylla någon gång under sammanlagt sex månader. Dessa tidskrifter har därför tagits bort för att spara plats men de finns i stället tillgängliga på ett efterfrågat sätt för ledamöter och medarbetare via mediebevakningstjänsten.

Riksdagsbiblioteket har sedan länge en roll som depåbibliotek för internationella organisationers material, till exempel från FN, EU och OECD. Att vara depåbibliotek innebär att hålla ett så gott som fullständigt utbud av dessa organisationers publikationer vilket är en anledning till att de inte har tagits bort.

Vi kartlägger regelbundet behovet och ser över och anpassar utbudet av tryckta och elektroniska tidningar och tidskrifter utifrån det övergripande uppdrag som Riksdagsbiblioteket har.

Gunilla Lilie Bauer
överbibliotekarie vid Riksdagsbiblioteket

Läs debattartikeln med kritiken mot Riksdagsbiblioteket här.

Fler avsnitt
Fler videos