Gå direkt till textinnehållet

Politiker bojkottar reporter

Två av Oxelösunds ledande politiker vägrar tala med en reporter på Södermanlands Nyheter sedan han avslöjat ett beslut i kommunstyrelsen innan det hade blivit offentligt.

Två av Oxelösunds ledande politiker vägrar tala med en reporter på Södermanlands Nyheter sedan han avslöjat ett beslut i kommunstyrelsen innan det hade blivit offentligt.

Reportern Tommy Kägo visste att kommunstyrelsen beslutat om att kommunens småbåtshamnar skulle säljas. Han ville ta reda på vilket företag som skulle få köpa hamnarna och talade med bland andra kommunstyrelsens vice ordförande Emil Carlsson (v).

Carlsson hänvisade till kommunalrådet Benita Vikström (s). När reportern återkom frågade Emil Carlsson om han fått ett utlåtande från Vikström. Tommy Kägo svarade:

– Benita Vikström? Ja.

Emil Carlsson tolkade svaret som att Benita Vikström gett honom klartecken att berätta vem köparen var.

I tisdags kunde Södermanlands Nyheter publicera nyheten att det var företaget Båt & Motor som fått köpa småbåtshamnarna.

bryt

Samma dag skickade Emil Carlsson och Benita Vikström ett e-brev till tidningen där de meddelade att de skulle bryta sina kontakter med reportern Tommy Kägo:

”Vi kommer inte att svara på några samtal från honom eller ta emot honom som journalist.”

Tommy Kägo är förvånad över politikernas reaktion.

– Jag försökte få veta vem köparen var och lyckades. Då blev jag anklagad för att ha ljugit för att tillskansa mig uppgiften.

Även Kägos chefredaktör, Göran Carstorp, är förvånad.

– Man gapar ju. Det är naturligt och mänskligt att det hettar till ibland. Men det här är bara dumt. Politikerna har gjort bort sig och då skyller de på reportern.

Göran Carstorp tänker även i fortsättningen låta Tommy Kägo bevaka kommunalpolitiken i Oxelösund.

– Vi jobbar på som vanligt.

Tommy Kägo har de senaste dagarna försökt få kontakt med Benita Vikström, men inte lyckats.

bryt

Göran Carstorp är bekymrad över vad politikernas agerande sänder för budskap till de kommunanställda. Risken är att de kan se det som en indirekt uppmaning till dem att hålla tyst.

– Politikernas bojkott strider mot andan i grundlagens meddelarskydd, säger Carstorp.

Han tycker också att det är värt att påpeka att Benita Vikström kandiderar till att bli ordförande i fackförbundet SKTF, en maktposition där man måste kunna umgås med medierna.

Göran Carstorp förklarar det som hänt med att Oxelösund är ett litet samhälle där socialdemokraterna haft egen majoritet. Där finns slutna nätverk. Dessutom har politikerna svårt att skilja mellan sak och person i umgänget med journalister.

bryt

Benita Vikström är fortfarande arg när Journalisten talar med henne:

– Denna reporter har ljugit för att komma åt sekretessbelagda uppgifter.

Måste du inte vänja dig vid medial hetluft om du ska bli ordförande i SKTF?

– Jag är jättevan vid journalister och har inte haft några problem med dem. Men jag är medveten om att det här är ett onormalt förfarande.

Benita Vikström vill inte säga hur länge bojkotten av Tommy Kägo ska vara. Hon hänvisar till ett möte den 5 maj som Göran Carstorp tagit initiativ till och då man ska försöka hitta ett sätt att gå vidare.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos