Gå direkt till textinnehållet

TV4 petar Ekwall

När handbolls-VM avgörs i Portugal i början av nästa år finns Patrick Ekwall inte med i kanalens laguppställning. Allt för att värna kanalens trovärdighet.

När handbolls-VM avgörs i Portugal i början av nästa år finns Patrick Ekwall inte med i kanalens laguppställning.
Allt för att värna kanalens trovärdighet.

För några veckor sedan (Journalisten 8/02) berättade Journalisten om Patrick Ekwalls dubbla roller. Ena dagen frilansande sportjournalist på TV4 med bland annat handboll som specialitet. Andra dagen medietränare med bland annat svensk elithandboll som kund.

Artikeln har väckt starka reaktioner och bland annat diskuterats på de seminarier och debatter om sportjournalistik som arrangerats de senaste veckorna.

Annons Annons

Ekwall får inte bevaka nästa handbolls-VM

Även internt på TV4 har detta diskuterats. Nu har det också lett till att kanalens programdirektör fattat beslutet att Ekwall inte bör bevaka handboll fortsättningsvis, exempelvis vid nästa års VM.

– Vi vill att våra medarbetare ska vara objektiva. Han kommer inte att vara med, säger TV4s programdirektör Eva Swartz.

TV4s grundprincip är att anställda inte får syssla med konkurrerande verksamhet och att de ska diskutera med sin chef innan de tar på sig eventuella extraknäck.

Eva Swartz säger att det inte bara handlar om etik, utan också om att göra en bedömning huruvida extraknäcket riskerar att inverka på det ordinarie arbetet eller ej.

– När det gäller redaktionell personal, speciellt på nyhets-, samhälls- och sportredaktionerna, kan man säga att principen är att de inte får medverka i kommersiella sammanhang. När det gäller kontrakterad personal och frilansar är det lite annorlunda. De befinner sig i ett slags gränsland. Dessutom varierar deras villkor. En del är kontrakterade på årsbasis, andra på betydligt kortare tid.

Vilket innebär?

– Att det får avgöras från fall till fall. I grunden gäller samma regler om informationsplikt och annat för dem som för annan personal.

Blir den här gränsdragningen av vad man får göra och inte göra svårare i takt med att allt mer journalistik produceras av tillfälligt kontrakterad personal?

– Ja, det tror jag. Egentligen skulle jag vilja ha alla inne på 100 procent, men det går inte. I stället får vi ha en ständigt pågående diskussion.

Patrick Ekwall var tidigare fast anställd på TV4s sportredaktion. Häromåret övergick han till en verksamhet som frilans. Han delar i första hand sin tid mellan journalistik och medieträning.

På sin hemsida skriver han:

”Jag har lärt mej hur du, ditt företag eller din förening på bästa möjliga sätt kan dra nytta av media – istället för att bli dess fiende. I detta ämne har jag sen sex år tillbaka föreläst för idrottsföreningar, idrottsförbund, landslag och individuella idrottsstjärnor men också för allehanda företag helt utanför idrotten. Föreläsningarna har varit mycket uppskattade och alla har påpekat hur de nu lärt sig umgås med media på det ultimata sättet.”

Han har, utöver handbollens herrelitklubbar bland annat haft uppdrag för fotbollslaget Elfsborg och juniorlandslaget i friidrott.

Medverkar även i reklam

Vad han inte nämner på hemsidan är att han även sysslar med reklam.

För en tid sedan sände den kommersiella radiokanalen Radio City ett reklaminslag där Patrick Ekwall marknadsförde energibolaget ”Ringsjö Energi”. Jingeln avslutades på känt sportjournalistmanér med frasen ”och nu tillbaka till Strandvallen.”

Peter Ekvall, marknadschef på Ringsjö Energi och halvbror till Patrick Ekwall, berättar att det var han som kom på idén att företaget skulle anlita bodern.

– Vi ville göra något med fart och fläkt och med sportanknytning. Ringsjö Energi är ju en uppstickare i branschen. Jag har dock inte själv gjort upp med Patrick, utan överlåtit allt på ett produktionsbolag.

Eva Swartz, TV4, kommenterar reklamuppdraget så här:

– Att göra reklam är att använda sin medverkan i kommersiella sammanhang och det har vi regler kring.

När Journalisten ringer upp Patrick Ekwall och berättar att han stoppats från nästa handbolls-VM blir han mycket förvånad.

– Är det här ett skämt? Ringer ni från Pippirull eller nåt?

Nej. Enligt TV4s programdirektör Eva Swartz ska du inte bevaka handbolls-VM nästa år.

– Jag har inte hört någonting. Är det inte lite konstigt att programdirektören bestämmer vilka reportrar som ska skickas på olika evenemang?

Tänker du dra ned på dina sidouppdrag för att därmed betraktas som objektiv i Eva Swartz ögon?

– Jag är villig att diskutera frågan. Samtidigt anser jag att det är stor skillnad att vara frilans, som jag är, och fast anställd. Och hur ska man se på att TV4 betalar handbollsförbundet för att få sända handbolls-VM eller att ATG betalar TV4 för att det ska sändas trav?

Fler avsnitt
Fler videos