Gå direkt till textinnehållet

Tadzjikisk journalist får stanna i Sverige

En tadzjikisk TV-journalist får uppehållstillstånd i Sverige. På grund av sitt jobb som journalist riskerar hon att gripas och utsättas för omänsklig behandling i hemlandet, enligt Migrationsdomstolen.

Migrationsdomstolen river upp Migrationsverkets beslut och beviljar uppehållstillstånd åt journalisten och hennes två döttrar, bosatta i Stockholm.

Journalisten jobbade som reporter på en TV-station i Tadzjikistan, där hon pratade med folk på gatan om olika samhälleliga frågor. Efter ett inslag där folk uttryckte missnöje med Tadzjikistans president presidenten ska hon ha förhörts och misstänkts för förtal av presidenten.

Enligt Migrationsdomstolen ska journalisten betecknas som skyddsbehövande. Domstolen anser att hon med hänsyn till situationen för journalister i Tadzjikistan vid ett återvändande riskerar att gripas och lagföras för förtal av presidenten.

"På grund av de brister som landets rättssystem uppvisar finns det grundad anledning anta att hon som journalist löper risk att utsättas för omänsklig och förnedrande behandling. Hon riskerar att inte få tillfälle att vid ett rättegångsförfarande oberoende av den politiska makten lägga fram sin sak för en rättvis och opartisk bedömning, skriver Migrationsdomstolen.

Domstolen konstaterar att journalisten haft en underordnad roll på TV-stationen och helt saknat inflytande över att inslaget med kritik mot presidenten sändes. Trots det riskerar hon ett kännbart fängelsestraff.  

Domaren i Migrationsdomstolen var skiljaktig och ansåg att det inte fanns skäl att bevilja uppehållstillstånd.

Fler avsnitt
Fler videos