Gå direkt till textinnehållet

Frilansar i protestaktion mot Aller

En protestaktion inleddes under helgen mot flera av Allerkoncernens tidningar, bland annat Må Bra, Femina och Allers Trädgård, via Facebook. Aktionen syftar till att uppmärksamma nya frilansvillkor som Aller Media infört.

Protesten består av en text som saxas in som kommentarer på tidningarnas Facebooksidor. På Må Bra kommenteras fler av artikellänkarna med följande text:

"De läsvärda reportagen i Må bra skapas till stor del av professionella skribenter och fotografer som jobbar på frilansbasis. Nu vill redaktionen tvinga frilansarna att gå med på att deras reportage ska få återanvändas obegränsat antal gånger i koncernen Aller Holdings tidningar i Norden, mot en mycket liten ersättning. Intervjupersoner i reportagen riskerar att deras berättelser och ansikten dyker upp var som helst i koncernens 77 utgåvor eller i reklamsammanhang. Frilansjournalister som vägrar att gå med på dessa villkor hotas nu av att inte få fortsätta arbeta för tidningen."

Aller Medias kommunikationschef David Lindman säger till Journalisten att debattinlägg som förekommit på olika fora har innehållit felaktiga uppgifter.

Annons Annons

– Frilansarna får betalt för varje publicering. Och om det finns en överenskommelse med en intervjuperson att intervjun bara ska publiceras i en enda tidning, då gäller det, säger David Lindman.

Det nya frilansavtalet på Aller Media innebär att fotograf och skribent får dela på 600 kronor per sida vid en vidareförsäljning och publicering i en annan tidskrift.

Läs mer: Aller Media svarar på kritiken här.

Fler avsnitt
Fler videos