Gå direkt till textinnehållet

Sajt stal reportrars texter

Sajten modernatider.com återpublicerar regelmässigt artiklar från andra medier utan upphovsmännens tillstånd. – Det är otroligt fräckt, säger Svenska Dagbladets reporter Andreas Cervenka.

En av de stulna artiklarna har rubriken ”Sverige växer så det knakar” och är skriven av reportern Leif Petersen på Svenska Dagbladet Näringsliv. Hans artikel är signerad ”Leif Petersen/Moderna Tider”.

Petersen är bekymrad över att hans artikel publiceras i ett sammanhang som han inte har kontroll över.

– Det känns märkligt, säger han. Det hade kunnat vara en rasistisk eller på annat sätt förgriplig sajt.

Annons Annons

Även Leif Petersens kollega på SvD Näringsliv, Andreas Cervenka, har haft en artikel utlagd på modernatider.com.

– Det är otroligt fräckt, säger han. De bara snor andras artiklar. När jag uppmärksammades på att jag hade en artikel på sajten mejlade jag dem och bad dem att omedelbart ta bort artikeln. Jag fick inget svar, men artikeln togs bort.

Elisabeth Marmorstein, reporter på Aftonbladet, har artikeln ”Svenska valet – Kriget om varje röst” utlagd på modernatider.com med byline ”Elisabeth Marmorstein/Moderna Tider”.

En artikel skriven av Sofia Benholm på Sveriges Televisions kulturredaktion – ”Lägre bidrag för stortstadstidningar” – är enligt samma mall signerad ”Sofia Benholm/Moderna Tider”.

– Det är oerhört märkligt, säger hon. Jag har aldrig hört talas om sajten och jag har inte skrivit för den.

Olle Wilöf, jurist på Journ­al­istförbundet, konstaterar att det rör sig om upphovsrättsintrång.

– Reportrarna bör tala med sina journalistklubbar om hur de ska hantera detta. Här borde det finnas en samsyn mellan journalister och arbetsgivare och de kan agera tillsammans.

Journalisten har upprepade gånger utan framgång försökt nå chefredaktören på modernatider.com, Mattias Liendeborg per telefon och per mejl.

På redaktionens telefonsvarare lämnas en hänvisning till företaget Virtual Capital Nordic.

När jag slår telefonnumret till företaget möts jag oftast av en faxton. Vid två tillfällen svarar först en röst med förnamn, ”Mattias” och sedan ”Alexander”. Därefter kopplas jag omedelbart åter till faxen.

På modernatider.com finns en presentation av företaget:

”Historien om Moderna Tider startar som en idé i huvudet på två f.d säljare i mediabranschen.” Idén med sajten sägs vara att ”sammankoppla näringsliv och privatperson på ett effektivt sätt som är enkelt för både producent och konsument att bemästra”.

Man berättar att företaget till en början drevs under oglamorösa förhållanden från en lagerlokal i Hagalunds industriområde, men att kraften i den enkla affärsidén ledde bort från lagerlokalen ”mot stadig expansion och nya större möjligheter”.

På sajten anges adressen till modernatider.com är Årstavägen 5 i Stockholm, samma adress som till Virtual Capital.

I redaktionsrutan benämns medarbetare med dubbeltiteln reporter/säljare.

Fler avsnitt
Fler videos