Gå direkt till textinnehållet

Koncernfack inom Stampen planeras

Fackklubbarna på de runt 20 tidningar som ingår i Stampen har planer på att bilda ett koncernfack för att på ett tidigt stadium få information om tidningskoncernens planer.

På Göteborgs-Posten har man sedan några år tillbaka ett koncernfackligt råd. Men efter hand som Stampen köpt upp andra tidningar och expanderat kraftigt de senaste åren har fackklubbarna inom koncernen insett att de måste finnas en motpart på koncernnivå.
 – Nu skapar vi en tvärfacklig organisation som har kongress med representanter från alla delar av koncernen: Journalistförbundet, Unionen, Grafikerna och Transport, säger Tomas Lindahl, journalistklubbens ordförande på Göteborgs-Posten.

Kongressen kommer att välja ett koncernråd som kommer att träffas några gånger per år. Koncernrådet i sin tur väljer ett arbetsutskott som ska ha kontinuerlig kontakt med Stampens koncernledning.
– Vi har redan idag kontakter med koncernledningen, men vill ha mer innehåll i dessa kontakter, mer information vad som är på gång, säger Tomas Lindahl.

Det än ännu inte klart om Stampens koncernfack ska få mandat att förhandla på koncernnivå. Enligt Tomas Lindahl finns det en fara att klubbarna kan bli överkörda på bolagsnivå, men samtidigt finns det fördelar att komma in tidigt och påverka.
– Förutsättningarna för att koncernfacket får ett förhandlingsmandat är att vi har ett förtroende ute i hela organisationen, från klubbarna för det är från dem vi får vårt mandat, säger Tomas Lindahl.

Annons Annons

När Stampens koncernfack ska ha sin första kongress är ännu inte fastställt, men Tomas Lindahl hoppas att den kan hållas före jul och framför allt före Journalistförbundets kongress som hålls till våren 2011.

Fotnot: Bland de tidningar som ingår i Stampen-gruppen finns Göteborgs-Posten, Hallands Nyheter, Hallandsposten, Bohusläningen, TTELA, VLT, Länstidningen Södertälje, Nerikes Allehanda och Mitt i- tidningarna.        

Fler avsnitt
Fler videos