Gå direkt till textinnehållet

Internationalisera Dawit-kampanjen

Gångna helgen uppgav Eritreas representant att eritreansk-svenske journalisten Dawit Isaak suttit i fängelse i nio år på grund av att hans påstådda brott var så svåra. Nu vill två riksdagsmän att kampanjen för Isaaks frigivning förs på ett internationellt plan.

Den eritreanske presidentens rådgivare Yemana Gebrab förklarade att skälet till att Dawit Isaak suttit i fängelse i nio år utan rättegång berodde på att brotten var så svåra och att Isaaks agerande hotat landets säkerhet. Nu kräver två borgerliga riksdagspolitiker, Mats Johansson (m) och Cecilia Wikström (Fp), att Sverige verkar via EU. I en debattartikel på SvD Brännpunkt skriver de:

"Fallet har nu också, tack vare enskilda ledamöter, väckts hos EU-kommissionären för biståndsfrågor Andris Pielbalgs som aviserat att frågan ska tas upp vid ett besök i Eritrea. EU-aktörers engagemang i fallet har extra värde eftersom EU:s bistånd till Eritrea, cirka 120 miljoner euro per år, är ett av de få medel som står till buds för påtryckningar på regimen."

Riksdagsmännen för också fram vad man ser som en ljuspunkt, nämligen den FN-resolutionen (1907) där säkerhetsrådet för ett halvår sedan införde sanktioner mot Eritrea som följd av regimens ovilja att respektera tidigare embargon mot inblandning i Somalias konflikt.

Annons Annons

"Den breda enigheten i säkerhetsrådet kring resolutionen berör visserligen inte just Dawit Isaaks fall men utgör ändå en plattform från vilken FN-aktörer kan agera."

De svenska politikerna skriver att parlamenten runtom i Europa nu är informerade om fallet Isaak genom ett brev, undertecknad av riksdagspartierna, där man vädjar om stöd för fortsatta insatser.

 

Fler avsnitt
Fler videos