Gå direkt till textinnehållet

Frilansar utan sjukpeng i minst en vecka

En En lagändring i juli tvingar samtliga egenföretagare att ha minst sju karensdagar. Frilansarna uppger sig tagna på sängen av en lag som dramatiskt minskar deras trygghet vid sjukdom.(– Åtgärden innebär en stor försämring, säger frilansen Josefin Olevik. Foto: Tomas Ohlsson)

Från den 1 juli 2010 gäller att egenföretagare ska ha minst sju karensdagar i stället för att kunna betala för ökad trygghet med högre sociala avgifter. Hittills har man kunnat välja nivåer ner till en karensdag. Beslutet ingår i ett paket från regeringen om tio reformer i de sociala trygghetssystemen som regeringen säger sig göra för att bland annat skapa större tydlighet, förutsägbarhet och ökad valfrihet för företagare.

Josefin Olevik, frilans i Stockholm reagerar starkt när hon nu får höra om beslutet:

Annons Annons

– Åtgärden innebär en stor försämring och egenföretagarna är på väg att bli en ny underklass. Att Alliansen genomför detta samtidigt som de profilerat sig som företagsvänliga är provocerande, säger hon.

Hädanefter får man välja mellan 7, 14, 30 eller 60 dagar, och egenavgiften sänks från 6,78 procent till 6,04 vid sju dagars karens och vid längre karens till maximalt 5,48 procent.

Josefin Olevik tycker att sänkningen av de sociala avgifterna på 0,74 procent inte alls väger upp den minskade möjligheten till trygghet:

– Sänkningen av avgiften är så marginell och jag tycker att man ska ha rätt att välja att betala mer för att få en karensdag. Jag kan inte låta bli att koppla samman det här med frilansarnas svårigheter att få tillgång till a-kassa. Vi görs alltmer till en grupp som inte belastar systemet och är bekväm att hantera. Även om man sympatiserar med välfärdsstaten så inkluderas man inte i den, säger hon.

Även kollegan Ulrika Vallgårda i Luleå, ordförande för frilansklubben i Norrbotten, menar att beslutet innebär ökad otrygghet.

– Sist jag var sjuk hade jag halsfluss i en vecka och fick ut ersättning för fyra dagar. Med de nya reglerna skulle jag bli helt utan inkomst i en vecka. Det borde finnas större frivillighet i möjligheterna att välja karenstid, säger hon.

Åsa Ohlsson, ordförande för Frilans Riks, säger sig vara oerhört besviken:

– Vi har rekommenderat våra medlemmar att välja en karensdag. Lagändringen har heller inte debatterats i förbundet så jag är både överraskad och ledsen över ändringen.

Näringsdepartementet har motiverat ändringarna med ökad flexibilitet, trygghet och valfrihet för företagarna.

Hur kan det vara större valfrihet när man inte längre kan välja att betala för en trygghet med 1 och 3 karensdagar?

– Man har större valfrihet genom att man kan välja mellan fler nivåer i antalet dagar, alltså 7, 14, 30, 60, 90. Men syftet med ändringen är att vi har valt det här utifrån att vi vill sänka egenavgifterna utifrån småföretagarnas faktiska nyttjande av sjukförsäkringen, säger Catrine Mattsson, politiskt sakkunnig på Näringsdepartementet.

– Och om man är sjuk vid upprepade tillfällen träder ett högriskskydd i kraft. Vid fler än 21 karensdagar under ett år får man ersättning från första dagen.

Men hur kan det vara ökad trygghet när förändringen gör att man blir utan ersättning för en svår influensa i sju dagar?

– I stället har man fått sänkt egenavgift. Motivet för ändringen är att 85 procent av alla företagarna inte tar ut någon sjukpenning fastän de betalar in. Och i aktiebolag står arbetsgivaren för sjukersättningen i de första två veckorna. Vi vill att företagandet ska vara ett självklart alternativ till anställning, och många remissinstanser har varit positiva till ändringarna.

Arne König, vice ordförande i Journalistförbundet säger att förbundet, som inte varit egen remissinstans, nu kommer att börja arbeta för en ändring:

– Situationen är orimlig, och nu arbetar vi med Småföretagarna och Företagarna i frågan. Jag tror att det finns förutsättningar för att få en ändring efter valet.

Journalistförbundet har enbart tagit del av remissförslaget som stödorganisation i KLYS, som under vintern ägnat sina krafter åt kulturpolitiken.

En Facebookgrupp har startats för att bilda opinion mot lagändringen.

Fler avsnitt
Fler videos