Gå direkt till textinnehållet

PO: Expressen skadar det pressetiska systemet

Det fortsätter att storma kring PO Yrsa Stenius fällning av Expressens Guilloupublicering. I dag ger sig förre POn Pär-Arne Jigenius in i debatten: på Expressens debattsida beklagar han att PO vill klandra Expressen. Yrsa Stenius kan inte kommentera kritiken innan PON har sagt sitt.

Hur ser du på att Aftonbladet publicerade din fällning innan den är offentlig?

– Det är ett regelbrott som vi inte har möjlighet att beivra. Aftonbladet bryter mot hedersöverenskommelsen att inte offentliggöra POs uttalanden innan de behandlats i opinionsnämnden – bland annat eftersom jag är förhindrad att kommentera mina beslut innan PON har sagt sitt. Nu kan folk ta heder och ära av mig utan att jag kan försvara mig, säger Yrsa Stenius.

Hur vill du kommentera att Expressen går ut med att de nu lämnar PO-systemet?

Annons Annons

– För mig personligen är det inte så dramatiskt, men det är allvarligt eftersom det drabbar det pressetiska systemet och PO-ämbetets trovärdighet i allmänhetens ögon.

Enligt Expressens chefredaktör Thomas Mattsson är det orimligt att Yrsa Stenius vill fälla tidningen på grund av "tycke och smak om valet av typsnitt och grad på löpsedlar". Han anser också att hon spekulerar fritt om Expressens källor och kritiserar tidningen på grund av ord den inte använt: "spion".

– Jag kan som sagt inte kommentera det.

Inte heller vill hon kommentera Pär-Arne Jigenius inlägg i debatten i dag.

Fler avsnitt
Fler videos