Gå direkt till textinnehållet

Lindblom Hulthén: Slå vakt om journalistiken

Den stora framtidsfrågan är att slå vakt om och utveckla, betala för och ta betalt för den journalistik som ingen demokrati överlever utan, skriver Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén på DN Debatt.

Hennes inlägg är en replik på en debattartikel som Tomas Brunegård, ordförande i Tidningsutgivarna och koncernchef i Stampen-gruppen, skrev på DN Debatt den 13 februari.

Brunegård argumenterade för ett samarbetsavtal mellan arbetsgivarna och journalistföreträdarna. Han betonade nödvändigheten av stabilitet, nya affärsmodeller och smarta samarbeten och att nya ägarstrukturer måste leda till större grupper av företag för att nå stordriftsfördelar och skapa utrymme för förändringar.

Tomas Brunegård menade också att det som Journalistförbundets företrädare kallar "industrialisering" och "anorektiska organisationer" är en nödvändig väg att gå för att skapa en plattform för journalistik som värdesätts också i framtiden.

Annons Annons

Agneta Lindblom Hulthén påpekar i sin replik att Journalistförbundet redan föreslagit ett samarbetsavtal i samband med att man den 16 december överlämnade sina krav i årets kollektivavtalsförhandlingar. Hon noterar också att Medieföretagen hittills varit ointresserade av förslaget.

Även Lindblom Hulthén betonar nödvändigheten av förändring och utveckling och hon understryker att planerad kompetensutveckling är en av de nyckelåtgärder som krävs.

Hon inbjuder till en diskussion om hur journalistiken kan utvecklas och hur man kan ta betalt för den. Samtidigt fastslår hon att lösningen knappast kan vara "läsargenererat material".

Fler avsnitt
Fler videos