Gå direkt till textinnehållet

Google och NYT inleder samarbete

Google signalerar att man är på väg att ändra attityd till nyhetstidningar. Nu inleder sökmotorn ett samarbete med New York Times och Washington Post.

Google introducerar tillsammans med New York Yimes och Washington Post ett experiment med att presentera nyheter på nätet, kallat Living Stories. Genom att utnyttja vissa fördelar med nätpublicering kan man i Living Stories organisera information i enlighet med hur en historia utvecklas, skriver The Guardian.

Google går in i en fas i vilken sökmotorn aktivt deltar i hur nyheter organiseras, till exempel genom att utveckla öppet tillgängliga verktyg för för att organisera nyheter.

Living Stories grupperar innehåll efter nyckelord som "klimatförändring" eller "kriget i Afghanistan".

Annons Annons

Man binder ihop historer i en sammanfattning och rangordnar innehållet efter hur viktigt det är.

Läsaren kan själv filtrera innehållet genom att leta efter etiketter som "händelser", "åsikter", "grafik" eller "citat".

Living Storie visar, enligt The Guardian, att Google i tillägg till sökfunktionen nu går in på nyhetsmarknaden från en annan vinkel. Sökmotorn börjar utveckla teknik att presentera nyheter – samtidigt som man förnekar planer på att själva satsa på innehåll.

"Google är inte inblandad i rapportering och utgivning. Det sköts helt av New York Times och WashingtonPost. Google tillhandahåller  den tekniska plattformen för Living Stories, Times´ och Posts journalister skriver och ger ut historierna, och vi har samarbetat för att skapa ett gränssnitt som passar denna nyhetsorganisation redaktionella vision", säger Oliver Rickman på Google till The Guardian.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos