Gå direkt till textinnehållet

Parlamentariker vill strypa Eritrea-bistånd

EU-parlamentet fortsätter engagera sig för att få Dawit Isaak frigiven. En klar majoritet av de svenska ledamöterna anser att EUs bistånd till Eritreas regering ska strypas för att öka påtryckningarna.

I förra veckan beslutade parlamentets talmanskonferens att skicka brev till president Isaias Afewerki och kräva ett omedelbart frigivande av Dawit Isaak och de andra journalister som arresterades 2001. Brevet ska överlämnas personligen av före detta EU-kommissionären Louis Michel. Eventuellt kommer de svenska parlamentarikerna Olle Schmidt (FP) och Eva-Britt Svensson (V), som länge drivit Dawit Isaaks sak, att följa med.

Nyligen skrev Schmidt och Svensson en artikel på DN Debatt tillsammans med socialdemokraterna Göran Färm och Marita Ulvskog och miljöpartisterna Isabella Lövin och Carl Schlyter där de krävde att EU drar in biståndet till Eritrea som ett led i påtryckningarna.

Annons Annons

Journalisten har frågat alla de 18 svenska EU-parlamentarikerna hur de ser på det kravet. Stödet för att hjälpa Dawit Isaak är enhälligt, men alla ser inte indraget bistånd som rätt metod. Tolv säger ja till kravet, ytterligare fyra är positiva, men med förbehåll. Två ledamöter säger nej med motiveringen att indraget bistånd inte skulle drabba regimen eller hjälpa Dawit, utan bara skada befolkningen.

Alf Svensson (KD) är tveksam:

– Jag tror att Dawit på sikt kommer att släppas fri. Det är viktigt att han inte blir bortglömd, men hur man ska göra med biståndet är en svår fråga, rent principiellt. Så länge vi betalar bistånd har vi också en kanal öppen för dialog och påverkan. Jag är lite rädd för att klippa den linjen, men det är klart att det finns en gräns även för det.

Gunnar Hökmark (M) tycker att EU ska sätta tryck på Eritrea att släppa Dawit Isaak så fort som möjligt.

– Men frågan om biståndet är svårare. Man får bedöma om det blir ett tryck mot regimen eller ett slag i luften. Risken är att den ger blanka fasen i det, säger han.

Flera betonar att det humanitära biståndet måste vara kvar. Det är det bistånd som går direkt till regeringen som ska dras in.

– EU bör absolut stoppa den delen av biståndet till Eritrea. Tyst diplomati som är så tyst att den inte hörs tror jag inte på. Det krävs en direkt kommunikation. Skicka typ Carl Bildt, säger Cecilia Wikström (FP).

Frågan är vad utrikesministern tycker om det. En av de svenska parlamentarikerna som motsätter sig att strypa biståndet är i alla fall Bildts fru Anna Maria Corazza Bildt (M).

– Visserligen är Dawit Isaaks fall viktigt, men vi måste vara medvetna om att det vi gör kan slå tillbaka. Ekonomiska sanktioner riskerar att göra situationen än värre, också för befolkningen i Eritrea, säger hon.

Bengt Rolfer

Annette Wallqvist

Fler avsnitt
Fler videos