Gå direkt till textinnehållet

I svensk press: Kristendom svalt, islam hett

 I pressen kopplas Svenska kyrkan till trevliga evenemang.  Anhängare av islam utmålas som fanatiska terrorister. Det visar en färsk undersökning av Jenny Nordlander och Madelene Engstrand Andersson på Göteborgs universitet.Bilden: Tröst och terror. JMG-undersökningen visar på återkommande press-schabloner om religionen. (Foton: David Davis/Xetra, Fotolia)  

Undersökningen, från JMG på Göteborgs Universitet och skriven av Jenny Nordlander och Madelene Engstrand, är betitlad Misstro. De har undersökt hur 14 svenska dagstidningar beskriver religion.

Studien visar att mediernas typiska bild av Svenska kyrkan är en trevlig vardagsreligion som syns i evenemang, men oftast saknar koppling till själva tron. Islam framställs däremot som dess motpol, där fanatiska utövare drivs till terrorism och krig. Det enda verkliga alternativet till den terroristiske muslimen är muslimer som firar ramadan.

I undersökningen skriver Jenny Nordlander att journalisterna faller för stereotypa bilder av religionerna och dess utövare. Två undantag från fördomarna fanns dock: pressen framställde inte hinduer som speciellt flummiga och judar framställdes inte som snåla.

Annons Annons

Har ni någon rekommendation till journalisterna i svenska medier?

– Ja, att vara medvetna om schablonerna och den slentrianmässiga överrepresentationen av vissa ämnen. Det handlar om att vara lite medveten om religiösa schabloner, precis etnicitet och kön.

Men om schablonerna speglas av verkliga förhållanden, hur ska man hantera det?

– Det går att anstränga sig för att lyfta fram andra perspektiv också, säger Madelene Engstrand Andersson.

Är det islam och terrorism som är vanligaste schablonen?

– Ja, för att det var så många artiklar som kopplade samman våld och religion. Men även katolicismen och dess patriarkala drag.

Hur kan medierna hantera återkommande uttryck för spektakulärt våld som sker i islams namn?

– Det är svårt, förstås. Men det handlar framför allt om att vara medvetenhet om risken att som journalist falla in i schabloner.

Fler avsnitt
Fler videos