Gå direkt till textinnehållet

Fyra av fem fotografer bort på Norra Skåne

Från fem heltidsanställda fotografer till en. Det blir en av konsekvenserna på tidningen Norra Skåne efter den omorganisation av Skånska Dagbladets tre tidningar som föreslås ska ske i november.

Enligt Norra Skånes redaktionschef Mimmi Karlsson-Bernfalk har omorganisationen letts av Arne Jarl, redaktionschef på Skånska Dagbladet i Malmö, och han blir också den som kommer att leda organisationen när tidningarna samordnas i november.

Nattredigeringen ska också bort från tidningen och skötas från Malmö. Familjeredaktionen ska minskas från två till en tjänst.

– Vi har begärt en arbetstagarkonsult som ska genomlysa förslaget nu i mars. Därefter fortsätter förhandlingarna. Vi är inte glada för det här förslaget, eftersom det innebär ett arbetssätt där Norra Skåne i praktiken förvandlas från en egen tidning till en större lokalredaktion, säger David Ottvall, ordförande i journalistklubben på Norra Skåne.

Samtliga journalistklubbar på de tre tidningarna skrev för några veckor sedan till bolagsledningen och framförde kritik mot att enbart Skånskans ledning fått plats i den tillträdande ledningsorganisation. På Norra Skåne fick medarbetarna också i början av 2009 ett erbjudande om avgångsvederlag. Procentuellt och i absoluta till förväntas nedskärningarna bli större på Norra Skåne än på Skånska Dagbladet och Laholms Tidning.

– Stämningen på tidningen är ganska låg, så ganska många har redan nappat på erbjudandet. Men den första juni är sista datum för anmälan, och då vet vi hur många som försvinner, säger David Ottvall.

Fler avsnitt