Gå direkt till textinnehållet

Samma statistik – skilda vinklar

Statistik ska vara neutral, men mediernas tolkning av den kan ändå peka åt diametralt skilda håll. Tisdagen den 13 maj skrev både Svenska Dagbladet och Metro artiklar om mäklarnas nya bostadsstatistik. Vänsterkrysset på Metros förstasida löd: ”Nu stiger priserna på bostadsrätter”. Rubriken inuti Svenska Dagbladet: ”Glöm fortsatt boprisrally”.

Bakom låg samma nya mäklarstatistik som visade en komplex bild. I Stockholms innerstad låg priserna kvar på samma nivå som för ett år sedan, men under året hade priserna sjunkit tydligt under hösten, för att sedan klättra tillbaka till ursprungspriset. Det var denna återhämtning som Metro tog fasta på med slutsatsen att priserna går upp i Stockholms innerstad. Att priserna har gått upp senaste halvåret kan ju tolkas som att höstens prisfall har hejdats och att priserna fortsätter upp om det fortsätter som under senaste månaderna.

Sara Larsson på SvD intervjuade professor Stellan Lundström, samt Claudia Wörmann, utredare på Mäklarsamfundet, och gav därefter en mer negativ bild.

– I Stockholms län sjönk priserna i de flesta områden. Vad är det som säger att de skulle stiga i framtiden? Inte mycket, som jag kan se det. Och jag följer marknaden och konjunkturen noga.

– Jag är lite irriterad över hur Mäklarstatistik vinklar sina pressmeddelanden, som här då de lyfte fram att det fanns en uppgång för bostadsrätter sedan årsskiftet, samtidigt som det längre ner står att bostadsrättspriserna legat stilla. SCBs statistik är egentligen att föredra.

Även Metros reporter Carl Cato intervjuade Claudia Wörmann och fick tre citat som i stället gav en bild av att Sverige stod inför stigande bostadspriser. Dag Zotterman, nyhetschef, förklarar:

– Statistiken visade att bostadsrätterna steg flera procent under tre månader i Stockholms innerstad. Vi utgick från statistiken och från kommentarerna från dem vi intervjuade. Men det är klart, tar man helårsstatistik är bilden en annan.

Varför ska man titta på just perioden tre månader?
– Det är en aktuell siffra. Den visar var som händer nu och om trenden vänder.

Fler avsnitt
Fler videos