Gå direkt till textinnehållet

Bloggkrig om bevakningen av handboll

Kan den lokale handbollstränaren blogga på tidningens hemsida? Och beror utebliven bevakning på att tidningen sponsrar konkurrentlaget?   De senaste veckorna har det varit ett tufft bloggkrig mellan Sydsvenskans sportkrönikör Anja Gatu och Skånska Dagbladets sportchef Artur Bliding.

Först lite bakgrund: I Lund finns två elitlag i handboll – Lugi och H43. Det har alltid rått rivalitet mellan lagen. Sydsvenskans marknadsavdelning sponsrar Lugi. Skånskan sponsrar H43 och lagets assisterande tränare Tomas Axnér bloggar med stor bild på Skånskans hemsida. Frontlinjerna är klara.

Den 26 februari angriper Axnér i sin blogg Sydsvenskan för att inte bevaka handboll bra, eftersom senaste lokalderbyt fick en undanskymd plats.

Sydsvenskans sportkrönikör Anja Gatu slår tillbaka i sin blogg:
”Axnér verkar föredra tidningar som upplåter personliga bloggar åt spelare de bevakar, tidningar som bjuder in samma bevakade spelare att tippa sin egen serie samt dessutom låta samma bevakade spelare uttala sig efter de matcher han själv har spelat”.

Annons Annons

Skånskans sportchef Artur Bliding tar illa vid sig och slår tillbaka: ”Tonen känns otrevlig och det är synd att Gatu blandar okunniga påståenden med rena lögner i sitt blogginlägg”.

Bliding hävdar att handbollstränaren Axnér och sportredaktionen inte har någonting med varandra att göra, utan att Axnér är anlitad av företagets webbchef för att göra webben mer attraktiv. Webbverksamheten är en egen avdelning, även om sidan fylls med texter som sportredaktionens medarbetare producerar.

Bliding påpekar också att Sydsvenskan sponsrar Lugi, och därmed inte heller står helt fri.

Debatten böljar fram och tillbaka under två veckor, innan de två sätter punkt (?) den 12 mars. Gatu säger till Journalisten att det knappast betyder så mycket för läsaren vem som värvat bloggaren på hemsidan.

– ­Är Axnér en redaktionell medarbetare eller inte? Hur kan han samtidigt tippa matchen, blogga själv och sedan bli intervjuad inför matchen  – på samma sida?

– Och jag visste faktiskt inte att vi sponsrade Lugi förrän Bliding påstod det. Vilka marknadsavdelningen sponsrar är inget som vi på redaktionen tar hänsyn till.

Bliding svarar:  
– Det är en olycklig slump att det bara är Axnér som bloggar. Vi skulle haft bloggare från andra lag också, det kommer vi att ha när fotbollen drar igång. Men läsarna verkar inte ha problem med att skilja Axnérs blogg från vår sportbevakning – vi har inte fått en enda kritisk röst.

Är Axnér avlönad?
­
– Ja, han har visst ett arvode, men det är webbchefen som har ansvar för det.

Kampen har nästan helt pågått i bloggosfären. Sydsvenskans pappersläsare har ingen aning om att sportprofilerna bråkat, Bliding har däremot haft med små kommentarer i sin lördagsblandning i tidningen.

Varför inte i Sydsvenskan? Har bloggen lägre krav?
– Nej, det menar jag inte. Visst finns det en risk att det går för fort på nätet och man svarar i affekt, men jag försöker vänta lite med svaren för att undvika det. Men pressetikfrågorna hade inte passat så bra på våra sport­sidor, de låg bättre på nätet, säger Anja Gatu.

 

Fler avsnitt
Fler videos