Gå direkt till textinnehållet

Cahling allt mer ifrågasatt

Ledarstilen hos Mittmedias VD Jan Cahling ifrågasätts allt mer. Personalrepresentanterna i Gävletidningars styrelse kräver att Cahlings agerande utreds. En medlem i Mittmedias ägarstiftelse vill att styrelsen uttalar sitt missnöje.

Efter att Mittmedia sparkat Lena Munkhammar som VD för Gävletidningar och ersatt henne med Pär Fagerström reagerade Arbetarbladets politiske chefredaktör starkt. Han anklagade Jan Cahling, VD på Mittmedia, för att ha manövrerat bort Munkhammar (Journalisten 5/08). Enligt Kennet Lutti har Cahling uttryckt sig brutalt mot Munkhammar. Cahling ska bland annat ha sagt till henne: "Håll käften, jävla kärringjävel" och "Nu får du väl lugna ner dig lite och gå ut och måla läpparna."

Erik Wikström, ordförande i Gefle Dagblads journalistklubb, har genom en annan källa än Kennet Lutti fått bekräftat att Jan Cahling uttryckt sig på det sätt som Lutti hävdar.

Annons Annons

Journalistklubben på GD har ännu inte agerat, men Erik Wikström, har agerat i sin egenskap av suppleant som personalrepresentant i Gävletidningars styrelse. Han och den ordinarie personalrepresentanten Anders Eklind på Arbetarbladet, har gemensamt författat en skrivelse till styrelsen, där de påtalar saken.

– Vi ber styrelsen att reda ut detta, hur det har hänt och i vilket sammanhang, säger Erik Wikström. Vi frågar om styrelsen anser att detta är acceptabelt. Om högsta chefen uttrycker sig så har vi ett arbetsmiljöproblem eftersom det är han som sätter normen för hur man får bete sig på företaget.

Personalrepresentanternas skrivelse tas upp på Gävletidningars styrelsemöte på torsdag.

Rebecca Norman, lmedlem i Mittmedias ägarstiftelse, Nya stiftelsen Gefle Dagblad, har föreslagit att styrelsen ska uttala sitt missnöje med Cahlings sätt att uttrycka sig.

– Kennet Lutti har citerat vad som förevarit i slutna rum. Det Jan Cahling sagt är olämpligt i alla sammanhang. Gefle Dagblad företräder liberala värderingar och i det ligger att man respekterar individen. Det här är en viktig fråga.

Enligt Rebecca Norman skadar Cahlings yttranden Gefle Dagblads anseende.

– Det här är inte bra för marknadsföringen av Gefle Dagblad. Det handlar om etik, en kärnfråga för tidningen och jag har påtalat det olämpliga i att Jan Cahling kränker en person och kränker de principer som tidningen står för.

Lena Munkhammar vill inte kommentera saken ytterligare. Hon säger till Journalisten att hon nu ser fram emot något nytt intressant uppdrag.

 

Fler avsnitt
Fler videos